Menu

Qələbə kartof qızartması qədər sadə idi — ya da kişi kimi uduzmaq haqqında

ganguls
2026-08-03
2026-08-24
  • ganguls

ganguls - 2026-08-03

Mən qrafik dizaynerəm, işim isə gün boyu monitora baxmaqdır. Bəzən elə olur ki, sifarişlər qurtarır, sən isə boş-boş oturursan. Ötən çərşənbə axşamı da belə idi. Saat gecə yarısına yaxınlaşırdı, mən isə çay dəmləyib telefonumu çevirirdim. Dostum Rəşad mesaj yazmışdı: ""Niyə dincələ bilmirsən, həyəcan axtar, yoxsa daha da solacaqsan"". Zarafatla cavab verdim, amma sözü beynimdə qalmışdı.

Son günlər işlə bağlı stress çox idi. Bildiyiniz kimi, müştərilər bəzən üç dəfə düzəldilmiş treninqi on dörd dəfə yenidən çəkməyi istəyirlər. Elə o gecə sifarişi bişirdim, təsdiqlədim, amma yuxu gəlmədi. Telefonu əlimə aldım, skrolladım, skrolladım... və birdən gözüm bir qumar saytının reklamına ilişdi. ""Pulsuz 25 fırlanma"" yazılmışdı. Yadınızdadırsa, bu adətən heç nə vəd etmir, elə deyil? Amma məndə də elə bir həvəs yox idi ki, gedib yuxu həbi axtarım. Düşündüm: nə var ki, cəhd edərəm, bəlkə yuxum gələr. Yalandan deyə bilmərəm ki, mən əvvəllər qumar oynamamışam. Amma hər dəfə belə olurdu: on dəqiqə oynayırsan, sonra başa düşürsən ki, vaxt itirirsən, çıxırsan. Bu dəfə isə fərqli ola bilərdi, çünki heç bir öhdəlik yox idi.

Saytı açdım, qeydiyyatdan keçdim. Adi form, adi parol, heç bir mürəkkəblik. Qarşıma çıxan oyun ekranı isə rəngarəng idi — meyvələr, ulduzlar, barabanlar. İlk fırlanmada heç nə düşmədi, ikincidə də. Üçüncüdə isə kartof fri-simvolu üst-üstə düşdü və balansda 2 manat peyda oldu. Gülməli, amma bu, gecə yarısı məni həqiqətən sevindirdi. Öz-özümə dedim: ""Bax, mostbet oyunu bu saytda ən maraqlısı deyil, amma bu iki manatı heç olmasa yeməyə xərcləməliyəm."" Sonra qəhvəyi bir şey düşdü, sonra albalı... və beş dəqiqə içində balans 13 manata çatdı. Nə etdiyimi bilirdim-mi? Açığı, yox. Amma əylənirdim, bu dəqiq.

Saat gecə 1 idi. Mən hələ də fırladırdım, çünki hər dəfə ekranda yeni kombinasiya görəndə beynim işləyirdi. Bu, işdəki müştəri ilə danışıqdan qat-qat maraqlı hiss idi. Bir an içində 13 manat 8-ə endi, sonra yenə 18-ə qalxdı. Özümə dedim: ""Dayan, sən bu pulla yarımçıq qalmış layihənin pulunu da qaytara bilərsən."" Ehtiyatlı oldum, məbləğə görə mərc edirdim: bəzən 50 qəpik, bəzən 1 manat. Və burada vacib məqam gəldi — sizə demək istəyirəm ki, balansda 22 manat olduqda mən dayandım. Xeyr, uduzmadım. Sadəcə ekrandakı ""Çıxarış"" düyməsini gördüm və düşündüm: ""Əgər bu pulu geri çəkməsəm, səhər yenə fırladacağam və heç nə qalmayacaq."" Çıxardım. On dəqiqə sonra kartıma 22 manat gəldi.

Səhər oyananda əhvalım təəccüblü dərəcədə yaxşı idi. 22 manat böyük pul deyil, amma bu, mənim ""iş stressi fonunda"" qazandığım pul idi. Bu, heç bir müştərinin bezdirici mesajı olmadan, heç bir dedlin olmadan qazanılmış pul idi. Hətta işə gedəndə özümə bildirə bildim ki, sən heç kimdən asılı deyilsən. Dostum Rəşad axşam zəng edib dedi: ""Necəsən?"" Mən ona dedim ki, ""Dünən gecə bir az əyləndim, hətta kartof fri üçün pul qazandım."" Gülüşdük. Sonra o da dedi ki, sıxılanda belə kiçik mərclərlə oynayır, çünki bu, ona xatırladır ki, həyatda hər şey nəzarət altında ola bilər, əgər həddini bilsən.

Mən bütün günü bu barədə düşünürdüm. Bilirsiniz, bir çox insanlar qumarı pis bir şey kimi qələmə verir, amma mənim təcrübəm göstərir ki, hər şeyin açarı yanaşmadadır. Mən heç vaxt maaşımı qumar oyununa qoymuram. Heç vaxt ""itirmişəm, qaytarmalıyam"" prinsipi ilə oynamıram. Mənim üçün bu, yalnız darıxanda və ya kiçik bir həyəcan istəyəndə etdiyim bir əyləncədir. Mən məhz bu saytı seçmişəm, çünki onun interfeysi aydındır, həm də bütün əməliyyatlar şəffaf görünür. Amma mənim ən yaxşı məsləhətim budur: oynayarkən özünüzə limit qoyun və heç vaxt o limiti aşmayın.

Bir həftə keçdi. Dünən yenidən giriş etdim, amma artıq həyəcanla yox, maraqla. Mən sadəcə səhər sifarişi çatdırdım, evə gəldim, çay içdim və bir az mostbet oyunu oynamağa qərar verdim. 10 manat depozit etdim. Beş dəqiqə içində 14 manat oldu, sonra 7 manata düşdü. Mən güldüm, çünki bu dalğalanma mənə dəniz sahilindəki dalğaları xatırlatdı. Qalxa bilər, enə bilər, amma əsas odur ki, sən suda boğulmayasan. O gün mən dayandım, balansda 9 manat qalmışdı. Çıxarmadım da, çünki elə bildim ki, ""sabah yaxşı gün olacaq, oynayaram, bəlkə də udaram"". Amma sabah gəldi və mən görüb güldüm: səhər yuxudan oyandım, işimə getdim, qumardan mənə qalan ən şirindən xatirə belə bir hiss idi: ""Mən heç nə itirmədim, amma dünən gecə əyləndim.""

Daha sonra axşam dükan qarşısında dostumla qarşılaşdım, o, ""şirin xəbər"" dedi. Dedi ki, o da son zamanlar bunu edir, amma səhər saatlarında, işə gedəzdən əvvəl. Deyir, bu onun üçün günə başlamaq üçün kiçik stimuldur. Mən ona dedim: ""Hə, amma əmin ol ki, itirdiyin pulu qovmaqdan ötrü yox, əyləncədən ötrü oynayırsan."" O güldü, çünki mən məsləhət deyil, həyat fəlsəfəsi danışırdım. Axı insan bütün günü işləyir, müştəriləri yola salır, evə gəlir və həyatın monotonluğundan bezir. Amma bir saatlıq oyun, bu bir saatlıq sehr, ona güc verir ki, sabahkı günə sevinclə getsin.

Bu yazını yazarkən mən özümə sual verdim: ""Bu, mənim həyatımı dəyişdimi?"" Yox, əlbəttə ki, yox. Mən milyonçu olmadım, amma həyatımda kiçik bir yeni rəng əmələ gəldi. Elə bir rəng ki, mənim beynimdə ""mən edə bilərəm"" hissini oyadır. İndi mən bilirəm ki, hər şeyi idarə etmək olar — təkcə işdə deyil, öz maraqlarında da. Və bəlkə də bu, qumardan daha böyük qələbədir: özünü tanımaq, başa düşmək ki, ehtiras ilə maraq arasında nazik xətt var, amma o xətti keçməsən, hər şey gözəldir.

Sizə tövsiyəm: heç vaxt qələbəni həyatın mənasına çevirməyin. Qoy qələbə olsun sadəcə gününüzün kiçik dekorasiyası. Mənim dünənki kartof fri kimi — isti, duzlu və daha da vacibi, mənim öz qazancımla alınmış. Bəlkə elə bu yazıda yazmağa dəyər yeganə şey budur: bir insan üçün ən böyük uğur, öz ehtiraslarını cilovlaya bilməkdir. Mən bunu öyrəndim və bu mənə dinc yuxu gətirir.

• AnnaBelley

AnnaBelley - 2026-08-24

Spor karşılaşmalarını anlık olarak takip edebileceğim ve istatistiklere kolayca ulaşabileceğim kaliteli bir platform arayışındaydım. İnternette yaptığım araştırmalar sonucunda online iddaa alanında beklentilerimi tam anlamıyla karşılayan bu harika hizmetle karşılaştım. Web sitesinin modern tasarımı ve yüksek sayfa yüklenme hızı sayesinde aradığım tüm maçları saniyeler içinde bulabiliyorum. Güvenli altyapısı ve 7/24 sunduğu destek hizmeti kullanıcıya büyük bir konfor sağlıyor. Hem yeni başlayanlar hem de deneyimli spor severler için kesinlikle göz atılması gereken bir platform.

Log in to post a comment.