#366 TI4510 not working properly

open
nobody
None
5
2004-11-15
2004-11-15
Raul Lluna
No

I am having problems getting set up my pcmcia card.
It is a Texas Instrument 4510 in an Acer Aspire 1513LMi
laptop.
It has an amd64 but currently i am trying to make
pcmcia works in my 32 bits install.

lspci -vv
------------
0000:02:07.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCI4510
PC card Cardbus Controller (rev 02)
Subsystem: Acer Incorporated [ALI]: Unknown
device 0059
Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle-
MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
Status: Cap+ 66Mhz- UDF- FastB2B- ParErr-
DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Latency: 168, cache line size 10
Interrupt: pin A routed to IRQ 10
Region 0: Memory at d0116000 (32-bit,
non-prefetchable)
Bus: primary=02, secondary=03, subordinate=06,
sec-latency=176
Memory window 0: d0300000-d03ff000 (prefetchable)
Memory window 1: d0200000-d02ff000
I/O window 0: 00003400-000037ff
I/O window 1: 00003000-000033ff
BridgeCtl: Parity- SERR- ISA- VGA- MAbort-
>Reset+ 16bInt+ PostWrite+
16-bit legacy interface ports at 0001

lspci -n
----------
0000:02:07.0 Class 0607: 104c:ac44 (rev 02)
0000:00:00.0 Class 0600: 10de:00d1 (rev a4)
0000:00:01.0 Class 0601: 10de:00d0 (rev a6)
0000:00:01.1 Class 0c05: 10de:00d4 (rev a4)
0000:00:02.0 Class 0c03: 10de:00d7 (rev a5)
0000:00:02.1 Class 0c03: 10de:00d7 (rev a5)
0000:00:02.2 Class 0c03: 10de:00d8 (rev a2)
0000:00:06.0 Class 0401: 10de:00da (rev a2)
0000:00:06.1 Class 0703: 10de:00d9 (rev a2)
0000:00:08.0 Class 0101: 10de:00d5 (rev a5)
0000:00:0a.0 Class 0604: 10de:00dd (rev a2)
0000:00:0b.0 Class 0604: 10de:00d2 (rev a4)
0000:00:18.0 Class 0600: 1022:1100
0000:00:18.1 Class 0600: 1022:1101
0000:00:18.2 Class 0600: 1022:1102
0000:00:18.3 Class 0600: 1022:1103
0000:01:00.0 Class 0300: 10de:0348 (rev a1)
0000:02:06.0 Class 0200: 14e4:169c (rev 03)
0000:02:07.0 Class 0607: 104c:ac44 (rev 02)
0000:02:07.1 Class 0c00: 104c:8029
0000:02:08.0 Class 0280: 14e4:4320 (rev 03)

lshw
-------
*-pcmcia
description: CardBus bridge
product: PCI4510 PC card Cardbus Controller
vendor: Texas Instruments
physical id: 7
bus info: pci@02:07.0
version: 02
clock: 33MHz
capabilities: pcmcia bus_master cap_list
configuration: driver=yenta_cardbus
resources: iomemory:d0116000-d0116fff
irq:10
*-firewire
description: FireWire (IEEE 1394) (OHCI)
product: PCI4510 IEEE-1394 Controller
vendor: Texas Instruments
physical id: 7.1
bus info: pci@02:07.1
version: 00
clock: 33MHz
capabilities: ohci bus_master cap_list
configuration: driver=ohci1394
resources: iomemory:d0117000-d01177ff
iomemory:d0110000-d0113fff irq:11

lshw -short
----------------
lshw -short
H/W path Device Class
Description
===============================================================
system
Aspire 1510
/0 bus
Aspire 1510
/0/0 memory BIOS
/0/4 processor AMD
Athlon(tm) 64 Processor 3400+
/0/4/8 memory L1
cache
/0/4/9 memory L2
cache
/0/12 memory
System Memory
/0/12/0 memory
DIMM DRAM Synchronous
/0/12/1 memory
DIMM DRAM Synchronous
/0/d8000000 /dev/fb0 bridge
nForce3 Host Bridge
/0/d8000000/1 bridge
nForce3 LPC Bridge
/0/d8000000/1.1 bus
nForce3 SMBus
/0/d8000000/2 bus
nForce3 USB 1.1
/0/d8000000/2.1 bus
nForce3 USB 1.1
/0/d8000000/2.2 bus
nForce3 USB 2.0
/0/d8000000/6 multimedia
nForce3 Audio
/0/d8000000/6.1 communication
nVidia Corporation
/0/d8000000/8 storage
nForce3 IDE
/0/d8000000/8/0 ide0 bus
Channel 0
/0/d8000000/8/0/0 /dev/hda disk
IC25N060ATMR04-0
/0/d8000000/8/1 ide1 bus
Channel 1
/0/d8000000/8/1/0 /dev/hdc disk
PIONEER DVD-RW DVR-K13RA
/0/d8000000/8/1/0/0 scsi0 storage
/0/d8000000/8/1/0/0/0 bus
Channel 0
/0/d8000000/8/1/0/0/0/0 /dev/cdrom disk
Flash R/W
/0/d8000000/a bridge
nForce3 PCI Bridge
/0/d8000000/a/6 eth0 network
NetXtreme BCM5788 Gigabit Ethernet
/0/d8000000/a/7 bridge
PCI4510 PC card Cardbus Controller
/0/d8000000/a/7.1 bus
PCI4510 IEEE-1394 Controller
/0/d8000000/a/8 network
BCM94306 802.11g
/0/d8000000/b bridge
nForce3 AGP Bridge
/0/d8000000/b/0 display
nVidia Corporation
/0/100 bridge K8
NorthBridge
/0/101 bridge K8
NorthBridge
/0/102 bridge K8
NorthBridge
/0/103 bridge K8
NorthBridge
/1 wlan0 network
Ethernet interface

cat /proc/interrupts
--------------------------
aldrya [15:46:58] root # cat /proc/interrupts
CPU0
0: 1456172 XT-PIC timer
1: 4668 XT-PIC i8042
2: 0 XT-PIC cascade
4: 0 XT-PIC ehci_hcd
5: 0 XT-PIC ohci_hcd
8: 2 XT-PIC rtc
9: 5107 XT-PIC acpi
10: 121071 XT-PIC yenta, ndiswrapper, nvidia
11: 1579 XT-PIC ohci1394, ohci_hcd,
NVidia nForce3
12: 130139 XT-PIC i8042
14: 9188 XT-PIC ide0
15: 155 XT-PIC ide1
NMI: 0
ERR: 0

cat /proc/iomem
-----------------------
aldrya [15:47:27] root # cat /proc/iomem
00000000-0009b7ff : System RAM
0009b800-0009ffff : reserved
000a0000-000bffff : Video RAM area
000d0000-000d17ff : Extension ROM
000f0000-000fffff : System ROM
00100000-1ff6ffff : System RAM
00100000-003a7660 : Kernel code
003a7661-004c013f : Kernel data
1ff70000-1ff7efff : ACPI Tables
1ff7f000-1ff7ffff : ACPI Non-volatile Storage
1ff80000-1fffffff : reserved
d0000000-d0000fff : 0000:00:02.0
d0000000-d0000fff : ohci_hcd
d0001000-d0001fff : 0000:00:02.1
d0001000-d0001fff : ohci_hcd
d0002000-d0002fff : 0000:00:06.0
d0002000-d00021ff : NVidia nForce3 - AC'97
d0003000-d0003fff : 0000:00:06.1
d0004000-d00040ff : 0000:00:02.2
d0004000-d00040ff : ehci_hcd
d0100000-d04fffff : PCI Bus #02
d0100000-d010ffff : 0000:02:06.0
d0100000-d010ffff : tg3
d0110000-d0113fff : 0000:02:07.1
d0114000-d0115fff : 0000:02:08.0
d0114000-d0115fff : bcmwl5a
d0116000-d0116fff : 0000:02:07.0
d0116000-d0116fff : yenta_socket
d0117000-d01177ff : 0000:02:07.1
d0117000-d01177ff : ohci1394
d0200000-d02fffff : PCI CardBus #03
d0300000-d03fffff : PCI CardBus #03
d1000000-d1ffffff : PCI Bus #01
d1000000-d1ffffff : 0000:01:00.0
d1000000-d1ffffff : nvidia
d8000000-dfffffff : 0000:00:00.0
d8000000-dfffffff : aperture
e0000000-efffffff : PCI Bus #01
e0000000-efffffff : 0000:01:00.0
e0000000-e0ffffff : vesafb
fff80000-ffffffff : reserved

cat /proc/ioports
----------------------
aldrya [15:47:52] root # cat /proc/ioports
0000-001f : dma1
0020-0021 : pic1
0040-005f : timer
0060-006f : keyboard
0070-0077 : rtc
0080-008f : dma page reg
00a0-00a1 : pic2
00c0-00df : dma2
00f0-00ff : fpu
0170-0177 : ide1
01f0-01f7 : ide0
0376-0376 : ide1
03c0-03df : vesafb
03f6-03f6 : ide0
0cf8-0cff : PCI conf1
1400-14ff : 0000:00:06.0
1800-18ff : 0000:00:06.1
1c00-1c7f : 0000:00:06.0
1c00-1c3f : NVidia nForce3 - Controller
1c80-1cff : 0000:00:06.1
2000-203f : 0000:00:01.1
2040-207f : 0000:00:01.1
2080-208f : 0000:00:08.0
2080-2087 : ide0
2088-208f : ide1
3000-3fff : PCI Bus #02
3000-33ff : PCI CardBus #03
3400-37ff : PCI CardBus #03
fe00-fe01 : pnp 00:09

I normally run gentoo-dev-sources-2.6.5-r1 but i have
tried these weekend also gds-2.6.9-r1 and r4 and even
vanilla-2.6.10-rc1.

I have tried 6 wifi cards and 1 usb-pcmcia. The only
one working is the usb one as you can see:

usb.cardctl stuff
----------------------
aldrya [15:19:52] pcmcia-cs-3.2.8 # cardctl status
Socket 0:
3.3V CardBus card
function 0: [ready]
function 1: [ready]
function 2: [ready]
aldrya [15:20:45] pcmcia-cs-3.2.8 # cardctl info
PRODID_1=""
PRODID_2=""
PRODID_3=""
PRODID_4=""
MANFID=0000,0000
FUNCID=255
aldrya [15:20:50] pcmcia-cs-3.2.8 # cardctl ident
Socket 0:
no product info available
manfid: 0x0000, 0x0000
aldrya [15:20:52] pcmcia-cs-3.2.8 # cardctl config
Socket 0:
Vcc 3.3V Vpp1 3.3V Vpp2 3.3V
interface type is "cardbus"
irq 10 [exclusive] [level]
function 0:
Vcc 3.3V Vpp1 3.3V Vpp2 3.3V
interface type is "cardbus"
irq 10 [exclusive] [level]
function 0:
Vcc 3.3V Vpp1 3.3V Vpp2 3.3V
interface type is "cardbus"
irq 10 [exclusive] [level]
function 0:

usb.dmesg:
----------
PCI: Enabling device 0000:03:00.0 (0000 -> 0002)
ohci_hcd 0000:03:00.0: NEC Corporation USB (#5)
PCI: Setting latency timer of device 0000:03:00.0 to 64
ohci_hcd 0000:03:00.0: irq 10, pci mem 0xd0200000
ohci_hcd 0000:03:00.0: new USB bus registered, assigned
bus number 4
hub 4-0:1.0: USB hub found
hub 4-0:1.0: 3 ports detected
PCI: Enabling device 0000:03:00.1 (0000 -> 0002)
ohci_hcd 0000:03:00.1: NEC Corporation USB (#6)
PCI: Setting latency timer of device 0000:03:00.1 to 64
ohci_hcd 0000:03:00.1: irq 10, pci mem 0xd0201000
ohci_hcd 0000:03:00.1: new USB bus registered, assigned
bus number 5
hub 5-0:1.0: USB hub found
hub 5-0:1.0: 2 ports detected
PCI: Enabling device 0000:03:00.2 (0000 -> 0002)
ehci_hcd 0000:03:00.2: NEC Corporation USB 2.0 (#3)
ehci_hcd 0000:03:00.2: irq 10, pci mem 0xd0202000
ehci_hcd 0000:03:00.2: new USB bus registered, assigned
bus number 6
ehci_hcd 0000:03:00.2: USB 2.0 enabled, EHCI 0.95,
driver 2004-May-10
hub 6-0:1.0: USB hub found
hub 6-0:1.0: 5 ports detected

But when i try any of my borrowed wifies i got:

wifi. cardctl stuff
----------------------
aldrya [15:18:33] pcmcia-cs-3.2.8 # cardctl status
Socket 0:
5V 16-bit PC Card
function 0: [ready], [bat low]
aldrya [15:18:35] pcmcia-cs-3.2.8 # c
aldrya [15:18:37] pcmcia-cs-3.2.8 # cardctl status
Socket 0:
5V 16-bit PC Card
function 0: [ready], [bat low]
aldrya [15:18:54] pcmcia-cs-3.2.8 # cardctl info
PRODID_1=""
PRODID_2=""
PRODID_3=""
PRODID_4=""
MANFID=0000,0000
FUNCID=255
aldrya [15:18:57] pcmcia-cs-3.2.8 # cardctl ident
Socket 0:
no product info available
aldrya [15:19:00] pcmcia-cs-3.2.8 # cardctl config
Socket 0:
Vcc 5.0V Vpp1 5.0V Vpp2 5.0V

wifi.dmesg:
-----------
cs: unable to map card memory!
cs: unable to map card memory!
cs: unable to map card memory!
cs: unable to map card memory!
cs: unable to map card memory!
cs: unable to map card memory!

include port 0x100-0x4ff, port 0x800-0x8ff, port
0xc00-0xcff
include memory 0xc0000-0xfffff
include memory 0xa0000000-0xa0ffffff, memory
0x60000000-0x60ffffff

My /etc/pcmcia/config.opts
-------------------------------------
include port 0x100-0x4ff, port 0x800-0x8ff, port
0xc00-0xcff
include memory 0xc0000-0xfffff
include memory 0xa0000000-0xa0ffffff, memory
0x60000000-0x60ffffff

# Specific value for Acer Aspire 1500
#include port 0x3400-0x37ff, memory 0xd0300000-0xd03ff000
#include port 0x3000-0x33ff, memory 0xd0200000-0xd02ff000
# Above lines hang my machine with kernels 2.6.5 to
2.6.9 when i start pcmcia by and. Only 2.6.10 continues
alive after that. Anyway only my usb pcmcia works, none
of the wifies.
include memory 0xd0116000-0xd0116fff
include memory 0xd0200000-0xd02fffff
include memory 0xd0300000-0xd03fffff

Well i have looked at many forums. I have tried kernels
since 2.6.5 to 2.6.10, pcmcia-cs versions 3.2.5, 3.2.7
from gentoo and even 3.28 compiled by hand from
sourceforge.

I have tried some fixes as:
/sbin/setpci -s 0:a.0 SUBORDINATE_BUS=0A
or
/sbin/setpci -v -H1 -s 0:0.0 52=$(printf %x
$((0x$(setpci -H1 -s 0:0.0 52) | 0x80)))

and also kernel options such as:
acpi=off pci=biosirq,noacpi

I do need acpi but i tried it just in case.

Well i am a little frustrated now because i have spent
some time and any of my wifies work. They are SMC,
Orinoco, Belkin(Prism2), Cisco(Aironet), Dlink 650 and
a Compaq. Most of them should work in linux because
they use prism2/orinoco/hermes and i compiled that
support as module in the kernel but none of them works.

Also my TI 4510 cardbus controller is listed as supported:
o Texas Instruments PCI1031, PCI1130, PCI1131,
PCI1210, PCI1211, PCI1220, PCI1221, PCI1225, PCI1250A,
PCI1251A, PCI1251B, PCI1410, PCI1410A, PCI1420,
PCI1450, PCI1451A, PCI1510, PCI1520, PCI1620, PCI4410,
PCI4410A, PCI4450, PCI4451, PCI4510, PCI4520, PCI7410,
PCI7510, PCI7610

So, Any idea?
What should i put in my /etc/pcmcia/config.opts?
What should i do now?
What am i doing wrong or missing?

Thanks in advance.

Discussion

  • David Hinds

    David Hinds - 2004-11-16

    Logged In: YES
    user_id=7760

    Try these resource settings in /etc/pcmcia/config.opts:

    include memory 0xd0100000-0xd04fffff
    include port 0x3000-0x3fff

    -- Dave

     
  • Raul Lluna

    Raul Lluna - 2004-11-16

    Logged In: YES
    user_id=1159590

    If a load that resources in /etc/pcmcia/config.opts
    my system hangs when i /etc/init.d/pcmcia start

    Well it actually hangs inmediately with kernel 2.6.5-r1 but
    stands if i try with 2.6.10-rc1.

    In the case of 2.6.10-rc1 dmesg shows this when yenta is set
    up at boot:
    Linux Kernel Card Services
    options: [pci] [cardbus] [pm]
    kobject_register failed for yenta_cardbus (-17)
    [<c025d247>] kobject_register+0x57/0x60
    [<c02c375f>] bus_add_driver+0x4f/0xc0
    [<c02c3d5f>] driver_register+0x2f/0x40
    [<c0268952>] pci_register_driver+0x62/0x80
    [<e0c2c00f>] yenta_socket_init+0xf/0x13 [yenta_socket]
    [<c013014b>] sys_init_module+0x13b/0x1d0
    [<c0105f49>] sysenter_past_esp+0x52/0x71

    Also later it works partially. I mean, now it detects my
    wifi cards and i can see at ifconfig a new eth1 for them and
    even a wifi0 for the cisco one. But the main problem is
    after s set up essid and key and i launch a dhclient eth1
    cpu gets locked doing:

    CPU: 0
    EIP: 0060:[<c02afa1e>] Not tainted VLI
    EFLAGS: 00010286 (2.6.10-rc1)
    EIP is at vt_ioctl+0x1e/0x1b90
    eax: 00000000 ebx: 00005401 ecx: 00000001 edx: dafd3240
    esi: bffff2e4 edi: da903000 ebp: 00005401 esp: db3b3ea0
    ds: 007b es: 007b ss: 0068
    Process consolelog.sh (pid: 12015, threadinfo=db3b2000
    task=de108a20)
    Stack: c16f5d9c db3b3ed4 db3b3ed0 00000000 c14f240c 0001951c
    00000292 da9bf008
    00000000 db3b3f50 c026136e bffff394 db3b3ef0 00000060
    db3b3f6c 00000000
    c015896d bffff394 db3b3ef0 00000060 0000000c 00000000
    00000000 00000023
    Call Trace:
    [<c026136e>] copy_to_user+0x3e/0x50
    [<c015896d>] cp_new_stat64+0xfd/0x120
    [<c02aaf6a>] tty_ioctl+0x41a/0x570
    [<c016059d>] sys_ioctl+0xad/0x210
    [<c014f1d0>] sys_close+0x50/0x60
    [<c0105f49>] sysenter_past_esp+0x52/0x71
    Code: 90 90 90 90 90 90 90 90 90 90 90 90 90 55 57 56 53 81
    ec b8 00 00 00 8b bc 24 cc 00 00 00 8b 9c 24 d4 00 00 00 8b
    87 7c 0
    9 00 00 <8b> 30 8b 04 b5 00 62 54 c0 89 34 24 89 44 24 50 e8
    6d 69 00 00
    <1>Unable to handle kernel NULL pointer dereference at
    virtual address 00000000
    printing eip:
    c02afa1e
    *pde = 00000000
    Oops: 0000 [#391]
    Modules linked in: parport_pc lp parport snd_intel8x0
    snd_ac97_codec snd_mpu401_uart snd_rawmidi snd_seq_oss
    snd_seq_midi_event
    snd_seq snd_seq_device snd_pcm_oss snd_pcm snd_timer
    snd_page_alloc snd_mixer_oss snd soundcore

    These are the dmesg messages every time i put/eject one of
    my wifi cards with kernel 2.6.10-rc1:
    COMPAQ - exclude irqs 3,4 and 12
    =======
    orinoco_lock() called with hw_unavailable (dev=de0fa000)
    cs: IO port probe 0x3000-0x3fff: clean.
    eth1: Station identity 001f:0001:0008:000a
    eth1: Looks like a Lucent/Agere firmware version 8.10
    eth1: Ad-hoc demo mode supported
    eth1: IEEE standard IBSS ad-hoc mode supported
    eth1: WEP supported, 104-bit key
    eth1: MAC address 00:02:A5:2D:85:53
    eth1: Station name "HERMES I"
    eth1: ready
    eth1: index 0x01: Vcc 5.0, irq 9, io 0x3800-0x383f

    ORINOCO

    orinoco_lock() called with hw_unavailable (dev=dce84000)
    eth1: Station identity 001f:0001:0008:0048
    eth1: Looks like a Lucent/Agere firmware version 8.72
    eth1: Ad-hoc demo mode supported
    eth1: IEEE standard IBSS ad-hoc mode supported
    eth1: WEP supported, 104-bit key
    eth1: MAC address 00:02:2D:21:09:B2
    eth1: Station name "HERMES I"
    eth1: ready
    eth1: index 0x01: Vcc 5.0, irq 9, io 0x3800-0x383f

    CISCO AIRONET

    airo: cmd= 111
    airo: status= 7f11
    airo: Rsp0= 2
    airo: Rsp1= 0
    airo: Rsp2= 0
    airo: Doing fast bap_reads
    airo: MAC enabled eth1 0:f:23:35:c8:65
    eth1: index 0x05: Vcc 5.0, Vpp 5.0, irq 9, io 0x3800-0x383f
    Setting key 0

    They show eth1 but dhclient hangs the machine.

    And Now?

     
  • David Hinds

    David Hinds - 2004-11-16

    Logged In: YES
    user_id=7760

    It is encouraging that things seem to be almost working with
    2.6.10. I'm not sure what's going on with 2.6.5. When you
    say it hangs immediately, is that even if there are no cards
    inserted? (I don't think so) If you insert a card then, do
    you hear any beeps before it hangs? Do you have exactly the
    same other drivers loaded with 2.6.10 as with 2.6.5?

    Problems that are in the 2.6 kernel itself should be
    reported here:

    http://lists.infreadead.org/mailman/listinfo/linux-pcmcia

    Also I'd try adding "exclude irq 9" to
    /etc/pcmcia/config.opts. Your /proc/interrupts shows this
    as in-use by ACPI, but somehow it is also being assigned to
    your wireless cards. That kind of sharing might not be
    permitted.

    -- Dave

     
  • Raul Lluna

    Raul Lluna - 2004-11-16

    Logged In: YES
    user_id=1159590

    2.6.10-rc1 is near to work.
    mm-sources-2.6.10-rc2 fails in the same way.

    When i say it hangs in 2.6.5 is i do /etc/init.d/pcmcia
    start and it shows:
    * Starting pcmcia... cardmgr[13730]: watching 1 socket
    [ ok ]
    and it crashes.

    I do not hear any beep neither 2.6.10 nor 2.6.5. But when
    2.6.10 light of the pcmcia card lights.

    I will try excluding irq 9 although last time i tried wifi
    again, the card loaded in irq10 and 2.6.10 showed the classic:
    CPU: 0
    EIP: 0060:[<c02afa1e>] Not tainted VLI
    EFLAGS: 00010286 (2.6.10-rc1)
    EIP is at vt_ioctl+0x1e/0x1b90
    eax: 00000000 ebx: 00005401 ecx: 00000001 edx: dafd3240
    esi: bffff2e4 edi: da903000 ebp: 00005401 esp: db3b3ea0
    ds: 007b es: 007b ss: 0068
    ...
    forever.

    It was no locked because i can type commands but well cpu
    load goes to 100% and you know...

    So 2.6.5-2.6.9 crashes when starting pcmcia.
    2.6.10 just hangs but wifi are recognised.

     
  • Raul Lluna

    Raul Lluna - 2004-11-16

    Logged In: YES
    user_id=1159590

    I have unmuted my pc speakers and now when i insert the
    orinoco-silver, or the compaq-wl110 or the cisco-aironet-350
    pcmcia i can hear a nice beep-beep, and a single beep when i
    eject it and the module is loaded automatically for each one.

    When in insert the smc-2632w i hear a beep-boop.
    And no sound when i insert the dlink-dwl-650+.

    I have tried to exclude irq 9 and again dhcp does not work.
    It should work because i have an integrated bcm94306 and it
    works for it, but i have to use ndiswrapper to use it and
    that's why i want to get a pcmcia wifi working.

    I add some more information.
    When i insert the compaq wifi i can read:

    aldrya [21:19:39] root # cardctl status
    Socket 0:
    5V 16-bit PC Card
    function 0: [ready]
    -------------------------------------------------
    aldrya [21:19:44] root # cardctl info
    PRODID_1="Compaq"
    PRODID_2="Compaq WL110 PC Card"
    PRODID_3="Version 01.01"
    PRODID_4=""
    MANFID=0156,0002
    FUNCID=6
    -------------------------------------------------
    aldrya [21:19:48] root # cardctl config
    Socket 0:
    Vcc 5.0V Vpp1 0.0V Vpp2 0.0V
    interface type is "memory and I/O"
    irq 10 [exclusive] [level]
    function 0:
    config base 0x03e0
    option 0x41
    io 0x3800-0x383f [16bit]
    -------------------------------------------------
    aldrya [21:19:51] root # cardctl ident
    Socket 0:
    product info: "Compaq", "Compaq WL110 PC Card", "Version
    01.01", ""
    manfid: 0x0156, 0x0002
    function: 6 (network)
    -------------------------------------------------

    Then i can see the card:
    aldrya [21:25:38] root # ifconfig -a
    eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:02:A5:2D:85:53
    BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:1000
    RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)
    Interrupt:10 Base address:0x3800

    But dhcpd does not work
    aldrya [21:24:18] root # /etc/init.d/net.eth1 restart
    * Running preup function
    * Configuring wireless network for eth1
    * Connecting to "CASA" (WEP enabled)...

    [ !!
    ]
    * eth1 requires an ESSID to be set to operate in Ad-Hoc mode
    * Failed to configure wireless for eth1
    * preup eth1 failed

    Anyway i check the essid and it is there:
    aldrya [21:24:31] root # iwconfig
    eth0 no wireless extensions.

    lo no wireless extensions.

    eth1 IEEE 802.11-DS ESSID:"CASA" Nickname:"HERMES I"
    Mode:Managed Frequency:2.437 GHz Access Point:
    44:44:44:44:44:44
    Bit Rate:11 Mb/s Tx-Power=15 dBm Sensitivity:1/3
    Retry limit:4 RTS thr:off Fragment thr:off
    Encryption key: XxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXx
    Power Management:off

    So i set the ip by hand and i see with ping network is done
    and i am sure ip parameters is ok:
    aldrya [21:27:00] root # ifconfig eth1 192.168.0.21

    aldrya [21:27:03] root # ping crujido
    PING crujido.localhost (192.168.0.1) 56(84) bytes of data.
    From aldrya.localhost (192.168.0.21) icmp_seq=10 Destination
    Host Unreachable
    From aldrya.localhost (192.168.0.21) icmp_seq=11 Destination
    Host Unreachable
    From aldrya.localhost (192.168.0.21) icmp_seq=12 Destination
    Host Unreachable
    From aldrya.localhost (192.168.0.21) icmp_seq=13 Destination
    Host Unreachable
    From aldrya.localhost (192.168.0.21) icmp_seq=14 Destination
    Host Unreachable
    From aldrya.localhost (192.168.0.21) icmp_seq=15 Destination
    Host Unreachable
    From aldrya.localhost (192.168.0.21) icmp_seq=17 Destination
    Host Unreachable
    From aldrya.localhost (192.168.0.21) icmp_seq=18 Destination
    Host Unreachable
    From aldrya.localhost (192.168.0.21) icmp_seq=19 Destination
    Host Unreachable
    From aldrya.localhost (192.168.0.21) icmp_seq=21 Destination
    Host Unreachable
    From aldrya.localhost (192.168.0.21) icmp_seq=22 Destination
    Host Unreachable
    From aldrya.localhost (192.168.0.21) icmp_seq=23 Destination
    Host Unreachable
    From aldrya.localhost (192.168.0.21) icmp_seq=25 Destination
    Host Unreachable
    From aldrya.localhost (192.168.0.21) icmp_seq=26 Destination
    Host Unreachable
    From aldrya.localhost (192.168.0.21) icmp_seq=27 Destination
    Host Unreachable

    --- crujido.localhost ping statistics ---
    30 packets transmitted, 0 received, +15 errors, 100% packet
    loss, time 29008ms
    , pipe 3

    I paste my /etc/pcmcia/config.opts just in case i missed
    something
    aldrya [22:23:04] root # cat /etc/pcmcia/config.opts |grep
    -v "#"

    include port 0x100-0x4ff, port 0x800-0x8ff, port 0xc00-0xcff
    include memory 0xc0000-0xfffff
    include memory 0xa0000000-0xa0ffffff
    include memory 0x60000000-0x60ffffff
    include memory 0xd0100000-0xd04fffff
    include port 0x3000-0x3fff
    exclude irq 4
    exclude irq 3
    exclude irq 7
    exclude irq 9
    exclude irq 12

    Any more ideas?
    What is better use kernel wifi modules or use the ones from
    the pcmcia-cs package?

    Thanks again for your time!
    It is still not working but we are near.

     
  • David Hinds

    David Hinds - 2004-11-16

    Logged In: YES
    user_id=7760

    Sorry, the address should have been:

    http://lists.infradead.org/mailman/listinfo/linux-pcmcia

    The pcmcia-cs modules can't be used with 2.6 kernels.

    I would also try not excluding irq 7 and/or irq 3.

    -- Dave

     
  • Raul Lluna

    Raul Lluna - 2004-11-20

    Logged In: YES
    user_id=1159590

    [SOLVED]

    Finally i solved it installing kernel 2.6.10-rc2 but
    2.6.10-rc1 should also work.

    Anyway, it still hangs my 2.6.5-r1 kernel.

    Thank very much for your help and your time!

    It works with:
    include memory 0xd0100000-0xd04fffff
    include port 0x3000-0x3fff

     

Get latest updates about Open Source Projects, Conferences and News.

Sign up for the SourceForge newsletter:





No, thanks