ok ...
it seems like you have an older version of alsa-lib installed too...

anyway, there's nowhere the symbol snd_pcm_hw_params_set_rate_near at the version aplay's looking for.
i don't know how package updates work with debian (i personnaly use the hg repository version of alsa and build it on my own)
to be short, the aplay you have has not been built with the alsa library you have...

sorry i can not help you further on debian packages...

-- Ben


Adam Bogacki wrote:
Fyi,  Adam.

Tux:/usr/lib# ls libasound*
libasound.a   libasound.so    libasound.so.1.0.1  libasound.so.2.0.0
libasound.la  libasound.so.1  libasound.so.2
Tux:/usr/lib# objdump -T libasound.so.2* | grep
snd_pcm_hw_params_set_rate_near
000438f0  w   DF .text  00000041  ALSA_0.9
snd_pcm_hw_params_set_rate_near
000438f0 g    DF .text  00000041  ALSA_0.9
__snd_pcm_hw_params_set_rate_near
000438f0  w   DF .text  00000041  ALSA_0.9
snd_pcm_hw_params_set_rate_near
000438f0 g    DF .text  00000041  ALSA_0.9
__snd_pcm_hw_params_set_rate_near


On Mon, May 29, 2006 at 11:00:19AM +0200 or thereabouts, Benoit Fouet wrote:
  
you should find the alsa library in your /usr/lib directory
however, after building the alsa lib from hg repository head, i have the
symbol defined:

$ objdump -T src/.libs/libasound.so.2.0.0 | grep
snd_pcm_hw_params_set_rate_near
000496c0 g    DF .text  00000044 (ALSA_0.9)  
snd_pcm_hw_params_set_rate_near
000449e0 g    DF .text  00000044  ALSA_0.9   
__snd_pcm_hw_params_set_rate_near
000449e0 g    DF .text  00000044  ALSA_0.9.0rc4
snd_pcm_hw_params_set_rate_near

could you try on your library ?

-- Ben

Adam Bogacki wrote:

    
Merci Benoit !

Hmm.. trying 'objdump -T [target]' gives me

Tux:/# objdump -T libasound libasound.so.2
objdump: 'libasound': No such file
objdump: 'libasound.so.2': No such file
Tux:/# objdump -T libasound.so.2

.. yet I can see that

Tux:~#  apt-cache showpkg libasound2
Package: libasound2
Versions:
1.0.11-5(/var/lib/apt/lists/ftp.nz.debian.org_debian_dists_unstable_main_binary-i386_Packages)(/var/lib/apt/lists/debian.paradise.net.nz_debian_dists_unstable_main_binary-i386_Packages)(/var/lib/apt/lists/ftp.debian.pacific.net.au_debian_dists_unstable_main_binary-i386_Packages)(/var/lib/dpkg/status)
1.0.11-4(/var/lib/apt/lists/debian.ihug.co.nz_debian_dists_unstable_main_binary-i386_Packages)

.. and

Dependencies:
1.0.11-5 - libc6 (2 2.3.6-6) libasound2-plugins (2 1.0.9)
libasound2-plugins (3 1.0.9)
1.0.11-4 - libc6 (2 2.3.6-6) libasound2-plugins (2 1.0.9)
libasound2-plugins (3 1.0.9)

.. and 

Tux:/# find -name libasound* -print
./home/doc/libasound1
./home/share/doc/libasound2
./home/share/doc/libasound1
./usr/share/doc/libasound2
./usr/share/doc/libasound2-dev
./usr/share/doc/libasound2-doc
./usr/share/doc/libasound2-plugins
.....<snip>....

Adam Bogacki,
afb@paradise.net.nz

On Mon, May 29, 2006 at 09:29:25AM +0200 or thereabouts, Benoit Fouet wrote:
 

      
what is the version of your libasound ?
alsa library uses a symbol versionning, try an objdump -T to see the
symbols version...

-- Ben

Adam Bogacki wrote:

   

        
Hi, following the last two apt-upgrades of libasound2, libasound2-dev,
& libasound2-plugins I have no sound with aplay, mplayer or ekiga, 
and keep getting the following ..

Tux:/home/cyberia/Music/Cuba2# aplay track-01.wav
Playing WAVE 'track-01.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 44100 Hz, Stereo
aplay: relocation error: aplay: symbol snd_pcm_hw_params_set_rate_near,
version ALSA_0.9.0rc4 not defined in file libasound.so.2 with link time
reference

mplayer gives me ..

AO: [esd] esd_open_sound failed: No such file or directory

and

Tux:~# /usr/bin/esd
/usr/bin/esd: relocation error: /usr/lib/libesd.so.0: symbol
snd_pcm_hw_params_s et_rate_near, version ALSA_0.9.0rc4 not defined in
file libasound.so.2 with link time reference

.. libasound2 seems to be missing something. When is the next upgrade ?

Adam Bogacki,
afb@paradise.net.nz


------------------------------------------------------------------------

_______________________________________________
Alsa-user mailing list
Alsa-user@lists.sourceforge.net
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/alsa-user


     

------------------------------------------------------------------------

_______________________________________________
Alsa-user mailing list
Alsa-user@lists.sourceforge.net
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/alsa-user
     

          

_______________________________________________ Alsa-user mailing list Alsa-user@lists.sourceforge.net https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/alsa-user