#52 MPlayer often crashes on startup (X11 error: BadAlloc)

X-driver,_Xv
closed-fixed
Luc Verhaegen
5
2005-11-04
2005-09-21
Haakon Riiser
No

I am using a fairly recent version of the Unichrome
driver (CVS
snapshot from 2005-09-09), and while all regular X
applications
seem to work just fine, MPlayer often crashes on
startup. This
crash only happens when the "TVType" option in
xorg.conf is set
to PAL and the mode is 720x576 or 720x576Noscale. My
xorg.conf
is available here:

http://folk.uio.no/hakonrk/tmp/xorg+unichrome.conf

These are the last lines output by MPlayer before it dies:

------------------------------------------------------------------------------
X11 error: BadAlloc (insufficient resources for
operation)

MPlayer interrupted by signal 6 in module:
vo_check_events
- MPlayer crashed. This shouldn't happen.
It can be a bug in the MPlayer code _or_ in your
drivers _or_ in your
gcc version. If you think it's MPlayer's fault,
please read
DOCS/HTML/en/bugreports.html and follow the
instructions there. We can't
and won't help unless you provide this information
when reporting a
possible bug.
------------------------------------------------------------------------------

I also checked X's log, and found this:

------------------------------------------------------------------------------
Freed 0 (pool 0)
Freed 0 (pool 0)
Freed 5898240 (pool 1)
Freed 6754560 (pool 1)
Linear memory allocation failed
Freed 5898240 (pool 1)
Freed 6754560 (pool 0)
------------------------------------------------------------------------------

The complete logs can be downloaded here:

http://folk.uio.no/hakonrk/tmp/mplayer+unichrome.log
http://folk.uio.no/hakonrk/tmp/xorg+unichrome.log

System info:
------------
Hardware platform: VIA EPIA MII 12000
Linux distro: Slackware 10.2
Kernel: 2.4.31 (distro kernel)
X.org: 6.8.2
MPlayer: 1.0pre7
gcc: 3.3.6
glibc 2.3.5

Discussion

  • Luc Verhaegen
    Luc Verhaegen
    2005-10-25

    Logged In: YES
    user_id=220099

    Please review this behaviour with xf86-video-unichrome-0.2.1pre0

     
  • Luc Verhaegen
    Luc Verhaegen
    2005-10-25

    • status: open --> pending
     
  • Haakon Riiser
    Haakon Riiser
    2005-11-04

    • status: pending --> open
     
  • Haakon Riiser
    Haakon Riiser
    2005-11-04

    Logged In: YES
    user_id=729523

    Appears to be fixed in xf86-video-unichrome-0.2.1pre0.
    Can I just close this bug now, or should someone else do that?

     
  • Luc Verhaegen
    Luc Verhaegen
    2005-11-04

    • status: open --> closed-fixed
     
  • Luc Verhaegen
    Luc Verhaegen
    2005-11-04

    Logged In: YES
    user_id=220099

    Thanks :)