#1025 Courier 12 Underline font problem

obsolete: 8.4.5
closed-wont-fix
Jeffrey Hobbs
5
2004-02-13
2001-06-27
Anonymous
No

I am using the 8.3.3 release of tcl/tk, under windows,
and have noticed that Courier 12 Underlined doesn't
display correctly in the text widget.

Consider the following

toplevel .foo
text .foo.bar -font {Courier 12 underline}

pack .foo.bar

As you type in the window, the font being displayed
does not have any underlined characters.

If you then change the font as follows:-

.foo.bar conf -font {Courier 10 underline}

the display shows text that has been underlined.

Trying several different fonts, it appears that
Courier (or Courier New) size 12 only displays this
behaviour.

Discussion

  • Vince Darley
    Vince Darley
    2003-11-12

    Logged In: YES
    user_id=32170

    How strange -- reproduced in Tk 8.5a0, all sizes except 12
    display ok, and even 12 displays ok in a label or entry,
    just not in the text widget!

     
  • Don Porter
    Don Porter
    2003-11-12

    • assigned_to: nobody --> vincentdarley
     
  • Vince Darley
    Vince Darley
    2003-11-13

    • labels: 104346 --> 47. Win Fonts
    • milestone: --> obsolete: 8.4.5
    • assigned_to: vincentdarley --> hobbs
     
  • Vince Darley
    Vince Darley
    2003-11-13

    Logged In: YES
    user_id=32170

    I suspect on OS/font problem, since in this case the OS is
    actually responsible for drawing the underline.

    It's also interesting to see that in WordPad, with Courier
    11 underline, text is drawn underlined as you type, but with
    Courier 12 underline it is only underlined after you hit
    return on a line....

    Anyway, this puts it firmly out of my area of understanding,
    but does perhaps locate the problem more specifically to
    something in the Win/Font area.

    (the difference between label/entry and text widget is that
    the former use Tk_DrawTextLayout and the latter Tk_DrawChars).

     
  • Jeffrey Hobbs
    Jeffrey Hobbs
    2004-02-13

    • status: open --> closed-wont-fix
     
  • Jeffrey Hobbs
    Jeffrey Hobbs
    2004-02-13

    Logged In: YES
    user_id=72656

    I read somewhere that this was a OS/font issue in that it
    isn't reporting the extent correctly. It only needs to be
    off by one pixel to not show it, and the labels might have
    that extra pixel.