Problems with custom landscapes

Feedback
Paul Walsh
2012-08-13
2012-10-09
  • Paul Walsh
    Paul Walsh
    2012-08-13

    Last year I generated a panorama of our Astro Society dark site. it's
    2048x1024 in size and I'm able to load it into Stellarium on Linux without
    problem. However, if I transfer the files to a Windows 7 virtual machine, when
    I try loading the landscape I just get a white screen (I get the same effect
    with Mars and Moon landscapes - depending on date/time setting in Stellarium).
    The landscape.ini file contains:

    [landscape]
    name = broadacres
    type = spherical
    maptex = broad5.png
    angle_rotatez = 73
    

    I then thought I'd try an "old style" landscape so created 4 1024x512 "sides"
    and a 512x512 ground with the following landscape.ini

    [landscape]
    name = darksite
    author = Paul Walsh
    description = Dark site
    type = old_style
    nbsidetex = 4
    tex0 = broad-a1.png
    tex1 = broad-a2.png
    tex2 = broad-a3.png
    tex3 = broad-a4.png
    nbside = 4
    side0 = tex0:0:0.005:1:1
    side1 = tex1:0:0.005:1:1
    side2 = tex2:0:0.005:1:1
    side3 = tex3:0:0.005:1:1
    groundtex = broadacres-gnd-512.png
    ground = groundtex:0:0:1:1
    
    [location]
    planet = Earth
    latitude = +47d40'44"
    longitude = -123d30'41"
    altitude = 1597
    

    Unfortunately, this causes Stellarium to crash in Linux and Windows.

    Has anyone experienced similar issues?

    Paul

     
  • barrykgerdes
    barrykgerdes
    2012-08-13

    Hi

    The display of Spherical landscapes in Stellarium depends a lot on how much
    video memory is available. I don't know what virtual program you are using but
    it probably has not allocated enough memory to the video. I use VMware 8.04 in
    Windows 7 running Ubuntu 12.04 as a virtual and it will run the 2048 x 1024
    spherical landscapes but not 4096 x 2048. It has no problem running a 10 panel
    old type landscape with 10 1024 x 1024 panels.

    The problem you are having with your old type landscape will be syntax in the
    ini file.

    It should look like this

    name = English Garden
    author = Robert Spearman (Digitalis)
    description = The English Garden, Munich, Germany.\nApril 24, 2007.\nMade with
    assistance from Johan Meuris
    type = old_style
    nbsidetex = 4
    tex0 = egarden-22.png
    tex1 = egarden-33.png
    tex2 = egarden-44.png
    tex3 = egarden-11.png
    nbside = 4
    side0 = tex1:0:0.00:1:1
    side1 = tex2:0:0.00:1:1
    side2 = tex3:0:0.00:1:1
    side3 = tex0:0:0.00:1:1
    groundtex = egardenb.png
    ground = groundtex:0:0:1:1
    fogtex = fogridge.png
    fog = fogtex:0:0:1:1
    nb_decor_repeat = 1
    decor_alt_angle = 55
    decor_angle_shift = -21
    decor_angle_rotatez = 90
    ground_angle_shift = -16
    ground_angle_rotatez = -41
    fog_alt_angle = 20
    fog_angle_shift = -3
    draw_ground_first = 1

    tan_mode = true

    planet = Earth
    latitude = +48d15'36"
    longitude = +11d40'15"
    altitude = 443

    Barry

     
  • barrykgerdes
    barrykgerdes
    2012-08-13

    Further

    The panels in the old style landscapes need to be square for best results else
    you may have trouble with aspect.

    Barry

     


Anonymous


Cancel   Add attachments