Could someone familiar with the server configuration of 'semantic-mediawiki.org' take a look at this ?

Making progress since yesterday. I found out 'Allow Override' was turned off in my Apache configuration - no wonder the URL Rewrite did not work as intended :)

I installed a local SPARQL client (Twinkle) and tested it on queries against DBpedia to make sure it is working correctly.

Last step - building a SPARQL query against my triple store.

Two issues remain at the moment :

1- If I try opening the URL of the model as defined by RAP - http://servername/rdfapi-php/netapi/model' - I get an error about invalid XML (related to a font 'color=#ff0000' parameter).

It looks like it is trying to retrieve triples from the model but the error is telling me something is still wrong.

2- RAP defined two URLs.

http://servername/model - for the model as stored in RAP
http://servername/id - for objects.

The idea being, the URL : 'http://servername/id/Property-3AHas_location' should be translated into: 'http://servername/wiki/Property:Has_location'.

For example, this is working on the SMW site with URLs on this page: http://semantic-mediawiki.org/wiki/SPARQL

What I am missing is how to map the object URL to enable the translation.

In my configuration, 'http://servername/id/Property-3AHas_location'  returns 'Page not found'.

Almost there....

- Laurent





From: "Laurent Alquier" <laurent@alquier.org>
Sent: Tuesday, July 28, 2009 2:38 PM
To: semediawiki-user@lists.sourceforge.net
Subject: [Semediawiki-user] SMW and SPARQL endpoint (RAP) - part 2



Hi again

I thought I would give another shot at setting up a SPARQL endpoint for my SMW.

First I looked at SMW+ Jena connector. The video tutorial on the SMW+ forum is very appealing - very simple - but as far as I can tell, it still requires a running installation of SMW+ and I am not ready to make the switch yet for several reasons.

So I took another look at my failed attempt at using RAP.

The good news is that I was able to set up RAP and populate it with triples without errors (using a full refresh). I checked with MySQL query browser and the triples are there. So far so good,

I even figured out what values to give RAP's netapi module as far as 'model' and 'URI' go (the documentation on SMW page is very light on details on that point).

The problem is that I am still missing some configuration regarding setting up the actual SPARQL endpoint.

The server keeps giving me 'Not found' error when I try to access resources directly. SPARQL queries are not going anywhere.

Does anybody know someone who got 'PHP netapi' correctly configured to run with Apache and SMW ?

I am willing to write a tutorial or a tip on Referata with the results of my experience if anyone is interested.

- Laurent