Capacitor Causing Problem

Help
Leon
2008-06-26
2012-12-15
  • Leon
    Leon
    2008-06-26

    I'm having a problem with a simulation.  Everything works fine if the value of the capacitor C1 is at or below 0.1 uF.  When I try it with the capacitor C1 at a value of 1 uF or above the simulation hangs and gives checker notices related to voltage names in some of my equations. 

    Thank you for you help.

    James

    <Qucs Schematic 0.0.13>
    <Properties>
      <View=466,-248,1742,716,0.901428,0,0>
      <Grid=10,10,1>
      <DataSet=Single Phase Rectifier.dat>
      <DataDisplay=Single Phase Rectifier.dpl>
      <OpenDisplay=1>
      <showFrame=0>
      <FrameText0=Title>
      <FrameText1=Drawn By:>
      <FrameText2=Date:>
      <FrameText3=Revision:>
    </Properties>
    <Symbol>
    </Symbol>
    <Components>
      <Vac V1 1 970 150 18 -26 0 1 "169 V" 1 "60 Hz" 0 "0" 0 "0" 0>
      <Vac V3 1 970 290 18 -26 0 1 "169 V" 1 "60 Hz" 0 "240" 0 "0" 0>
      <Vac V2 1 970 -10 18 -26 0 1 "169 V" 1 "60 Hz" 0 "120" 0 "0" 0>
      <GND * 1 970 320 0 0 0 0>
      <GND * 1 970 180 0 0 0 0>
      <GND * 1 970 20 0 0 0 0>
      <Eqn Eqn1 1 590 -150 -30 16 0 0 "VrmsP1P2=rms(Vp1.Vt - Vp2.Vt)" 1 "yes" 0>
      <Eqn Eqn2 1 590 -72 -30 16 0 0 "VrmsP2P3=rms(Vp2.Vt - Vp3.Vt)" 1 "yes" 0>
      <Eqn Eqn3 1 590 10 -30 16 0 0 "VrmsP3P1=rms(Vp3.Vt - Vp1.Vt)" 1 "yes" 0>
      <Eqn Eqn4 1 592 90 -30 16 0 0 "Vrms1phase=rms(Vp1.Vt)" 1 "yes" 0>
      <.TR TR1 1 1580 -210 0 70 0 0 "lin" 1 "0" 1 ".0333s" 1 "4096" 0 "Trapezoidal" 0 "2" 0 "1 ns" 0 "1e-16" 0 "150" 0 "0.001" 0 "1 pA" 0 "1 uV" 0 "26.85" 0 "1e-3" 0 "1e-6" 0 "1" 0 "CroutLU" 0 "no" 0 "yes" 0 "0" 0>
      <Diode D1 1 1090 -40 -26 -103 0 2 "1e-15 A" 1 "1" 1 "10 fF" 1 "0.5" 0 "0.7 V" 0 "0.5" 0 "0.0 fF" 0 "0.0" 0 "2.0" 0 "0.0 Ohm" 0 "0.0 ps" 0 "0" 0 "0.0" 0 "1.0" 0 "1.0" 0 "0" 0 "1 mA" 0 "26.85" 0 "3.0" 0 "1.11" 0 "0.0" 0 "0.0" 0 "0.0" 0 "0.0" 0 "0.0" 0 "0.0" 0 "26.85" 0 "1.0" 0 "normal" 0>
      <Diode D2 1 1090 120 -26 -103 0 2 "1e-15 A" 1 "1" 1 "10 fF" 1 "0.5" 0 "0.7 V" 0 "0.5" 0 "0.0 fF" 0 "0.0" 0 "2.0" 0 "0.0 Ohm" 0 "0.0 ps" 0 "0" 0 "0.0" 0 "1.0" 0 "1.0" 0 "0" 0 "1 mA" 0 "26.85" 0 "3.0" 0 "1.11" 0 "0.0" 0 "0.0" 0 "0.0" 0 "0.0" 0 "0.0" 0 "0.0" 0 "26.85" 0 "1.0" 0 "normal" 0>
      <Diode D3 1 1090 260 -26 -103 0 2 "1e-15 A" 1 "1" 1 "10 fF" 1 "0.5" 0 "0.7 V" 0 "0.5" 0 "0.0 fF" 0 "0.0" 0 "2.0" 0 "0.0 Ohm" 0 "0.0 ps" 0 "0" 0 "0.0" 0 "1.0" 0 "1.0" 0 "0" 0 "1 mA" 0 "26.85" 0 "3.0" 0 "1.11" 0 "0.0" 0 "0.0" 0 "0.0" 0 "0.0" 0 "0.0" 0 "0.0" 0 "26.85" 0 "1.0" 0 "normal" 0>
      <GND * 1 1460 270 0 0 0 0>
      <GND * 1 1340 280 0 0 0 0>
      <R R1 1 1460 170 15 -26 0 1 "50" 1 "26.85" 0 "0.0" 0 "0.0" 0 "26.85" 0 "european" 0>
      <C C1 1 1340 170 17 -26 0 1 "0.1 uF" 1 "" 0 "neutral" 0>
    </Components>
    <Wires>
      <1120 -40 1120 120 "" 0 0 0 "">
      <970 -40 1060 -40 "" 0 0 0 "">
      <1460 120 1460 140 "" 0 0 0 "">
      <1120 120 1120 260 "" 0 0 0 "">
      <1120 120 1340 120 "" 0 0 0 "">
      <970 260 1060 260 "" 0 0 0 "">
      <970 120 1060 120 "" 0 0 0 "">
      <1460 200 1460 270 "" 0 0 0 "">
      <1340 120 1460 120 "" 0 0 0 "">
      <1340 120 1340 140 "" 0 0 0 "">
      <1340 200 1340 280 "" 0 0 0 "">
      <970 120 970 120 "Vp1" 1000 90 0 "">
      <970 260 970 260 "Vp2" 1000 230 0 "">
      <970 -40 970 -40 "Vp3" 1000 -70 0 "">
      <1460 120 1460 120 "Vload" 1490 90 0 "">
    </Wires>
    <Diagrams>
    </Diagrams>
    <Paintings>
    </Paintings>