OK, I've figured it out.  It was user error.  Some lessons learned though.
 
1) When you create a profile you don't provide an id, rather one is generated.  (I swear that when I created my profile I typed in some text for an id and received no complaints.) 
 
Lesson learned:  It need to be made a bit clearer that they are two separtes functions/forms on this page.  Something to differentiate the 2 forms a bit more, more whitespace, whatever.
 
2) When you log back in you type in the id that was generated when you created your profile.  You don't even have to supply the password.  Just type in the id and click on submit.  I'm not sure what the point of the password is.
 
Lesson learned:  It seems that a user should be able to supply a logon id when the created their preferences along with a password.  If they ever loose the cookie they aught to be able to obtain it again my supplying their id (of thier choice) and password.  This is now most stuff works.
 
Well that's my take anyway.  I'm ready to be flamed.
 
Chuck
 
P.S.  I figured this out by putting the following code into User.load().
 
        sys.stderr.write("%s %s exists? %s" % (os.getcwd(),self.__filename(), self.exists()) )
        sys.stderr.flush()
 
 
 
----- Original Message -----
From: Charles Medcoff
To: Juergen Hermann ; moin-user@lists.sourceforge.net
Sent: Friday, February 08, 2002 5:15 PM
Subject: Fw: [Moin-user] 11Beta - Problems with User Id

Well I just found a back way in for existing users.  I got the wiki to email me a link and the link got me logged in. 
 
I noticed one caveat of the mailing thing.  You must use the exact same case as the email address you typed in originally or all lowercase.   I can't remember if I typed it in lower case.  Anyway it probably shouldn't so selective about case.
 
Is there a way I can write to a log file or something to debug this.  I tried writing to stderr, as that is redirected to a log file, but nothing showed up in the log after executing.
 
----- Original Message -----
From: Charles Medcoff
To: Juergen Hermann ; moin-user@lists.sourceforge.net
Sent: Friday, February 08, 2002 4:54 PM
Subject: Re: [Moin-user] 11Beta - Problems with User Id

Step a) works fine.  
 
I am running out of a new data dir with my upgrade.  I changed IIS to allow writes to the data dir (ignoring its warnings about potetial malicious attach), but the problem persists.
 
I've done a fair amount of python and I'm getting a little but familar with the source.  If I could just figure out a way to step through it in the debugger I'd figure this out myself.
 
Regards,
Chuck
----- Original Message -----
From: Juergen Hermann
To: Charles Medcoff ; moin-user@lists.sourceforge.net
Sent: Friday, February 08, 2002 4:40 PM
Subject: Re: [Moin-user] 11Beta - Problems with User Id

a) run test.cgi
b) check WRITE permission on the user dir, the webserver needs them

--Original Message Text---
From: Charles Medcoff
Date: Fri, 8 Feb 2002 16:30:03 -0500

I've installed the version 11 beta and all seems well with the exception of user ids. Users cannot create accounts and old users that don't have a cookie can't logon using their previously created preferences. Any advice on how to troubleshoot this?


Ciao, Jürgen