Hi all,
 
I'm trying to configure my wireless card AR5418 as AP mode in Ubuntu 10.10. I have compiled Madwifi and installed the modules successfully, and it works well in managed mode. But when I tried to add and configure an interface in master mode by wlanconfig, it can not be found by other devices.
 
My configurations:
Ubuntu 10.10 with Linux 2.6.35-22 i686
Chipset of wireless card: AR5418 (Mini-PCI-E)
An ethernet card: eth2
Madwifi: madwifi-trunk-r4132-20101222
 
******************************
# iwconfig
lo        no wireless extensions.
 
eth2      no wireless extensions.
 
wifi0     no wireless extensions.
 
ath0      IEEE 802.11g  ESSID:"wifi-test" 
          Mode:Master  Frequency:2.412 GHz  Access Point: 06:21:63:2F:E3:0C  
          Bit Rate:0 kb/s   Tx-Power:14 dBm   Sensitivity=1/1 
          Retry:off   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:off
          Link Quality=0/70  Signal level=-96 dBm  Noise level=-96 dBm
          Rx invalid nwid:10992  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0
 
I don't know why the value of "Rx invalid nwid" is increasing all the time.
 
******************************
# ifconfig
ath0      Link encap:Ethernet  HWaddr 06:21:63:2f:e3:0c 
          inet addr:192.168.100.1  Bcast:192.168.100.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::421:63ff:fe2f:e30c/64 Scope:Link
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:473 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:43583 (43.5 KB)
 
eth2      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:01:80:7a:cc:44 
          inet addr:192.168.2.60  Bcast:255.255.255.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::201:80ff:fe7a:cc44/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:114209 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:55002 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:55956404 (55.9 MB)  TX bytes:6225272 (6.2 MB)
          Interrupt:42 Base address:0x2000
 
lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:136 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:136 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:11806 (11.8 KB)  TX bytes:11806 (11.8 KB)
 
wifi0     Link encap:UNSPEC  HWaddr 00-21-63-2F-E3-0C-30-30-00-00-00-00-00-00-00-00 
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:44156 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:10287
          TX packets:32282 errors:7602 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:280
          RX bytes:4494270 (4.4 MB)  TX bytes:5266720 (5.2 MB)
          Interrupt:18
******************************
# lspci
03:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR5008 Wireless Network Adapter (rev 01)
 
# lsmod
ath_hal               396940  3 ath_rate_sample,ath_pci
ath_pci               179596  0
ath_rate_sample        11456  1
... 
wlan                  220600  4 wlan_scan_ap,ath_rate_sample,ath_pci
wlan_scan_ap            8417  1
 
******************************
My commands:
# ifconfig wifi0 down
# wlanconfig ath0 create wlandev wifi0 wlanmode ap
# iwconfig ath0 essid wifi-test
# iwconfig ath0 channel 1
# ifconfig ath0 192.168.100.1
# ifconfig ath0 up
 
I did not add options in /etc/modprobe.d/madwifi and /etc/network/interfaces.
 
Can anyone give me some suggestions? Thanks in advance.
 
Best regards,
Volker