Hello everyone,

I'm new to the list here, and I'm fairly new to linux as well.  I have an older Gateway Solo 5150 laptop computer that I'm trying to run Fedora Core 6 on.  It's a PII-400 with 288MB of RAM.  I have gotten nearly EVERYTHING working splendidly with the exception of sound.  I know that it is possible because I have found two accounts of others successfully using Linux with sound on this exact same model on the web.  But there was no details on how to get it done.  I have loaded Windows on this machine in the past so I could determine from there that the sound card installed is an ESS 1879.  FC6 won't recognize it out of the box.  I have found that ALSA is supposed to support drivers for it, but I don't know how to get them loaded.  I have found and run the aadebug script.  I will attach the output of that to the end of this message if that helps anyone.  When I joined the list, I noticed someone else had posted for help with the same card in a different laptop model.  If someone could help me, perhaps it would help us both!

Please let me know if there's any more information that I could provide that would help you help me.

Thanks in advance for any help that anyone can offer!


=======  begin aadebug output =======

ALSA Audio Debug v0.1.0 - Sun Jun 17 10:13:38 CDT 2007

Kernel ----------------------------------------------------
Linux localhost.localdomain 2.6.20-1.2948.fc6 #1 SMP Fri Apr 27 19:48:40 EDT 2007 i686 i686 i386 GNU/Linux

Loaded Modules --------------------------------------------
snd_seq_dummy           7877  0
snd_seq_oss            33601  0
snd_seq_midi_event     11201  1 snd_seq_oss
snd_seq                51249  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_pcm_oss            43616  0
snd_mixer_oss          19393  1 snd_pcm_oss
snd_pcm                75205  1 snd_pcm_oss
snd_page_alloc         13769  1 snd_pcm
snd_opl3_lib           14145  0
snd_timer              25157  3 snd_seq,snd_pcm,snd_opl3_lib
snd_hwdep              12869  1 snd_opl3_lib
snd_mpu401_uart        12609  0
snd_rawmidi            26817  1 snd_mpu401_uart
snd_seq_device         11853  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq,snd_opl3_lib,snd_rawmidi
snd                    53829  11 snd_seq_oss,snd_seq,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_opl3_lib,snd_timer,snd_hwdep,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_seq_device

Modprobe Conf ---------------------------------------------

Proc Asound -----------------------------------------------
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.14rc1 (Tue Jan 09 09:56:17 2007 UTC).
--- no soundcards ---
  2:        : timer
  3:        : sequencer
Client info
  cur  clients : 3
  peak clients : 3
  max  clients : 192

Client   0 : "System" [Kernel]
  Port   0 : "Timer" (Rwe-)
  Port   1 : "Announce" (R-e-)
    Connecting To: 15:0
Client  14 : "Midi Through" [Kernel]
  Port   0 : "Midi Through Port-0" (RWe-)
Client  15 : "OSS sequencer" [Kernel]
  Port   0 : "Receiver" (-we-)
    Connected From: 0:1

Dev Snd ---------------------------------------------------
seq  timer

CPU -------------------------------------------------------
model name    : Mobile Pentium II
cpu MHz        : 399.939

RAM -------------------------------------------------------
MemTotal:       287020 kB
SwapTotal:      522072 kB

Hardware --------------------------------------------------
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX Host bridge (AGP disabled) (rev 03)

==========  End aadebug output ==========