1. Summary
  2. Files
  3. Support
  4. Report Spam
  5. Create account
  6. Log in

Looking for EV3 Infra Red Sensor and Beacon Specs

Discussion specific to the intelligent brick, sensors, motors, and more.

Re: Looking for EV3 Infra Red Sensor and Beacon Specs

Postby gloomyandy » 10 Nov 2013, 16:45

My reading of the docs is that in proximity mode it is a maximum distance of 50-70cm not minimum. Certainly in proximity mode it seems to work fine at distances much less than 50cm. I'm pretty sure in beacon mode that it works at less than 50cm as well. The following site has some interesting data on this:
http://www.ev-3.net/en/archives/848

What seems to be missing is data on the relationship between the actual bearing of the beacon and the sensor value, and what happens with multiple beacons...
User avatar
gloomyandy
 
Posts: 320
Joined: 29 Sep 2010, 05:03

Re: Looking for EV3 Infra Red Sensor and Beacon Specs

Postby technicrobot » 15 Nov 2013, 09:22

It is not possible using PF IR remote to send EV3 IR Beacon signal, because the new beacon message binary never used in any PF IR remote.
but the Beacon signal still using LPF RC Protocol, then
i have found the new EV3 IR Beacon message binary representation as below:
Channel 1: start 0100 0000 0000 0110 stop
Channel 2: start 0101 0000 0000 0100 stop
Channel 3: start 0110 0000 0000 0010 stop
Channel 4: start 0111 0000 0000 0000 stop

i have tested those message binary, transmit LEGO EV3 IR Beacon signal using Arduino
http://www.youtube.com/watch?v=Ch4NUazpjJ8
Last edited by technicrobot on 21 Nov 2013, 02:18, edited 3 times in total.
technicrobot
 
Posts: 1
Joined: 15 Nov 2013, 09:20

Re: Looking for EV3 Infra Red Sensor and Beacon Specs

Postby inxt-generation » 15 Nov 2013, 17:11

It may well be that it has its own beacon signal. However, my tests have shown that any signal on the appropriate channel will act as a beacon, and the IR sensor is perfectly capable of tracking the source.
A.K.A. NeXT-Generation.
"A kingdom of heaven for RobotC now has recursion!"
User avatar
inxt-generation
 
Posts: 290
Joined: 03 Oct 2011, 00:06
Location: Gallifrey

Re: Looking for EV3 Infra Red Sensor and Beacon Specs

Postby mightor » 28 Nov 2013, 05:56

That's pretty cool! Can it differentiate well between beacons on different channels?

= Xander
| My Blog: I'd Rather Be Building Robots (http://botbench.com)
| RobotC 3rd Party Driver Suite: (http://rdpartyrobotcdr.sourceforge.net)
| Some people, when confronted with a problem, think, "I know, I'll use threads,"
| and then two they hav erpoblesms. (@nedbat)
User avatar
mightor
Site Admin
 
Posts: 1060
Joined: 25 Sep 2010, 15:02
Location: Rotterdam, Netherlands

Re: Looking for EV3 Infra Red Sensor and Beacon Specs

Postby inxt-generation » 28 Nov 2013, 15:21

I didn't think to try that. It'd present some interesting possibilities.
A.K.A. NeXT-Generation.
"A kingdom of heaven for RobotC now has recursion!"
User avatar
inxt-generation
 
Posts: 290
Joined: 03 Oct 2011, 00:06
Location: Gallifrey

Re: Looking for EV3 Infra Red Sensor and Beacon Specs

Postby mightor » 29 Nov 2013, 06:39

It would be super useful for estimating your position inside a robosoccer field, for example :)

= Xander
| My Blog: I'd Rather Be Building Robots (http://botbench.com)
| RobotC 3rd Party Driver Suite: (http://rdpartyrobotcdr.sourceforge.net)
| Some people, when confronted with a problem, think, "I know, I'll use threads,"
| and then two they hav erpoblesms. (@nedbat)
User avatar
mightor
Site Admin
 
Posts: 1060
Joined: 25 Sep 2010, 15:02
Location: Rotterdam, Netherlands

Re: Looking for EV3 Infra Red Sensor and Beacon Specs

Postby amarillis62 » 12 Dec 2013, 13:29

Hi everybody. My first post here.

The same problem for me!
I'm trying to program a beacon follower that shoots when a remote button is pressed.
The follower works OK since I don't add the code for the shooter. At that time the beacon proximity value is always 100 and the robot crashes on the remote beacon...
My understanding is that the two IR sensor block (Measure Beacon and Compare Remote) can not live side by side.
It sounds weird but anyway this is what I'm experiencing.
Any idea?
Thanks
Ivan
amarillis62
 
Posts: 1
Joined: 12 Dec 2013, 13:21

Previous

Return to Mindstorms Hardware

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron